Data: 2012 06 15 / Virginija Žygienė, žurnalas „Investuok“
Staipsnio pavadinimas:
Verslininkas R. Steponkus: „Pinigai turi dirbti“

Kodėl žmogus, turintis savo verslą, investuoja akcijų biržoje? Vos prieš metus kelių bendrovių akcijų įsigijęs bendrovės „Grafų baldai“ įkūrėjas ir komercijos direktorius Ričardas Steponkus sako, kad tikslas – finansinė nepriklausomybė nuo tiesioginio darbo. 42 metų verslininkas mano, kad amžius investuojant nesvarbus, kur kas svarbesnis žinių bagažas.

Anot jo, tiesiog būtina mokytis, skaityti, analizuoti, šiek tiek domėtis psichologija, nes „nuo psichologinių procesų visumos akcijų kaina taip pat priklauso“. Ir kuo anksčiau pradėsi investuoti, tuo bus geriau.

R. Steponkus – žmogus, trykštantis geromis emocijomis ir noru gyvenime patirti kur kas daugiau nei dauguma jį supančiųjų. Pašnekovo pažintis su investavimu prasidėjo paauglystėje, kai būdamas dar vaikas augino daržoves, braškes ir jas pardavinėjo turguje.

„Tai buvo tam tikro verslo pradžia. Užsidirbome pinigų ir su kolega įkūrėme bendrovę „Grafų baldai“, – pasakoja pašnekovas.

Būtent 1998 m. su partneriu įkurtą bendrovę R. Steponkus laiko pirma tikra investicija. Tuomet Šiaulių politechnikume transporto eksploatacijos specialybę (šiais laikais tai būtų logistikos vadybininko išsilavinimas) įgijusiam pašnekovui buvo 28 metai.

Pastūmėjo knyga

R. Steponkus žinių apie investavimą semiasi iš knygų. Jis sako, kad itin didelį postūmį jam davė Roberto Toru Kijosakio knyga „Pinigų srauto kvadrantas“.

„Ją perskaitęs supratau, kad reikia eiti iš vieno kvadranto į kitą. O tada sutikau žmogų, kuris gamina gražius baldus, ir pasisiūliau pabandyti jais prekiauti“, – apie verslo pradžią ir norą daryti ką nors daugiau žurnale „Investuok“ kalba R. Steponkus.

Taip jis su Žydrūnu Griniumi, kuris yra pagrindinis įmonės akcininkas, ir įkūrė baldų gamybos bendrovę. Šiaulių rajone veikiančiuose „Grafų balduose“ šiuo metu dirba apie 100 žmonių, įmonės metų apyvarta svyruoja tarp 10 ir 11 mln. litų. Bendrovė du trečdalius produkcijos eksportuoja, o daugiausia baldų išveža į Švediją, Didžiąją Britaniją, Suomiją, Norvegiją, kitas Baltijos šalis.

Įsukęs verslą R. Steponkus toliau siekia naujų žinių ir neslepia, jog ir šiuo metu lanko kursus „Nuo amato prie verslo“.

Jam buvo naudingi Mykolo Romerio universiteto dėstytojo profesoriaus Rimvydo Jasinavičiaus kursai. „Jie buvo geras spyris į užpakalį, supratau, kad reikia daryti ką nors daugiau“, – pasakoja žurnale „Investuok“ pašnekovas.

Atėjo į biržą

Seminaruose įgytos žinios paskatino R. Steponkų investuoti ir akcijų rinkoje. Praėjusiais metais jis nupirko keletą lietuviškų bendrovių akcijų biržoje „Nasdaq OMX Vilnius“, o apie tokį savo žingsnį sako: „Tai tik pradžia, daugiau mokymasis, kol kas viską darau atsargiai.“

R. Steponkus investavo į Vilkyškių pieninę ir Panevėžio statybos trestą. Šių akcijų, anot jo, pirko nedaug, o jas įsigijo įmones išanalizavęs tik pagal tam tikrus kriterijus. Tarp jo minimų kriterijų yra įmonės pelnas, grynasis apyvartinis kapitalas, grynasis ilgalaikis turtas ir įmonės vertė, kapitalo grąža ir galimas akcijų uždarbis.

„Tuo metu, kai rinkausi akcijas, Vilkyškių pieninė ir Panevėžio statybos trestas pagal minėtus rodiklius įėjo į geriausių akcijų 10-uką, – aiškina žurnale „Investuok“ pašnekovas. – Dabar esu padaręs išvadą, kad akcijos kainos pokytis labiausiai priklauso nuo investuotojų nuotaikų ir emocijų, kurias veikia pokyčiai pasaulyje ir pačios bendrovės. Kaina yra daugiau emocijų dalykas.“

Verslininkas sako, kad kol kas jo pirktų akcijų kaina nepakilo. „Tačiau mano strategija yra investuoti ne tam, kad pirkčiau ir parduočiau, o investuoti atsargai, kaupti tikintis, kad ateityje uždirbsiu“, – pabrėžia pašnekovas.

Pinigai turi dirbti

Jis sako, kad naujų dalykų imasi ne tik dėl turto.

„Aišku, darai tam, kad būtų pelno, tačiau įdomu stebėti pačius procesus – taip kur kas įdomiau nei sėdėti vietoje. Ramiai gyventi – gerai, bet taip ir numirti gali. Aš manau, kad galima ir ką nors daugiau padaryti, o jei nepasiseks – nieko blogo nebus. Juk ne taip jau drastiškai elgiuosi, po truputį viską darau“, – žurnale „Investuok“ atvirai sako vienas iš „Grafų baldų“ savininkų.

Šiuo metu visas lėšas jis skiria verslui, tačiau ateityje norėtų, kad turimos investicijos būtų išskaidytos tokiu santykiu: 40 proc. skirta verslui, 20 proc. – akcijoms, 20 proc. – nekilnojamajam turtui, po 10 proc. – obligacijoms ir labdarai bei šviečiamajai veiklai.

„Gyvename visuomenėje, iš jos pasiimame ir turime jai duoti grąžos“, – argumentus, kodėl būtina dalį lėšų atiduoti labdarai, nurodo R. Steponkus.

Verslininkas svarsto, kad dar mokykloje vaikus reikėtų mokyti finansinių disciplinų, tada žmonės išmoktų geriau valdyti savo pinigus, gyventi iš pasyvių pajamų.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.